H. Noguchi

H. NOGUCHI

HARUCHIKA NOGUCHI I EL SEITAI KYOKAI

 

Ja des de molt jove, Haruchika Noguchi va ser un terapeuta tradicional molt respectat. Va néixer l’any 1912, al Japó, l’únic país de l’Orient on, per iniciativa pròpia, des de finals del segle XIX, s’havia iniciat una profunda europeïtzació de la cultura i de la societat.

En aquest context especial, Noguchi va saber combinar els coneixements occidentals moderns amb la saviesa mil·lenària oriental, gràcies a la seva excepcional capacitat d’observació intuïtiva.

Al mateix temps que va idear les pràctiques de katsugen undo i de yuki, Noguchi observava como es manifesta el moviment espontani en la naturalesa humana, fins arribar a descobrir, al cap de dues dècades de treball i d’estudi, l’estructura que el moviment espontani adopta en el nostre organisme.

Entre 1943-44, Noguchi va crear el terme SEITAI (que significa: l’ordre del cos o de l’organisme) i el va emprar tant per esmentar els seus mètodes com per referir-se a la pròpia associació (anomenada: Manteniment de la salut a través de mètodes naturals) que dirigia des de feia dècades. D’aquesta manera, va quedar constància de la postura singular del SEITAI dins del món de la terapèutica tradicional japonesa.

 

Malgrat que la major part de les seves aportacions van ser transmeses oralment i van estar centrades en assumptes de la vida quotidiana, Noguchi, durant la dècada dels anys 50, també va exposar el seu descobriment en uns petits libres:

Heiko yokyu no ni hoko   Les dues direccions del desig equilibrador
Gohoko no shigueki han osei   Les cinc dimensions de la capacitat vital de reacció als estímuls
Ninguen no tankyu   Nova investigació de l’ésser humà
I posteriorment:    
Taiundo no kozo   L’estructura del moviment espontani

 

 

 

 

Progressivament, Noguchi era cada vegada més conscient que els seus plantejaments i descobriments excedien del camp de la terapèutica, i, en conseqüència, va prendre una decisió insòlita: traslladar la seva associació del camp de la terapèutica al camp de la cultura, per a la qual cosa va aconseguir que l’Associació Teràpia SEITAI fos reconeguda pel Ministeri d’Educació i Ciència del Japó, i el 1956-57 va fundar la Societat Jurídica Seitai (Shadan Hojin SEITAI Kyokai).

El següent pensament de Haruchika Noguchi, que va definir amb el concepte de zensei, resumeix la vida del mestre:

Només existeix el son profund per als qui viuen intensament.
Només existeix la mort assossegada per als qui han viscut assossegadament.

Ell va viure així (per exemple, durant cinquanta anys, de manera voluntària, no va fer ni un sol dia de festa) i així és com va morir, el 1976, dedicat per complet al seu ensenyament.

El llegat del mestre Haruchika Noguchi és custodiat pels seus fills i pels seus deixebles a l’actual SEITAI Kyokai de Tokio: www.seitai.org

NOTÍCIES

CURSOS D’HIVERN 2023

Aquest hivern es realitzaran 2 cursos. El primer, Cultura Seitai: Katsugen i Yuki, entrenament per conectar amb la pròpia TPE, els dies 16 i 17 de desembre 2023. El segon, Cultura Seitai: 5 Oseis observades des de Katsugen i Yuki a la CVP i els membres, els dies 13 i 14 de gener 2024.

Més informació …

SESSIONS DE PORTES OBERTES EL 2N DISSABTE DE CADA MES

Aquest curs 2023-24, les sessions de pràctiques de portes obertes s’oferiran el 2n dissabte de cada mes. La propera sessió tindrà lloc el dissabte 9 de desembre, d’11 a 13h. Si teniu interès en assistir-hi, cal que ens ho comuniqueu mitjançant aquest enllaç.

SESSIONS DE PRÀCTIQUES 2023-24

Us recordem que es realitzen tres sessions de pràctiques setmanals:
Dimarts de 19.30 a 21.30 (presencial)
Dijous de 18 a 20 (híbrida)
Dissabte d’11.00 a 13.00

CURSOS D’ESTIU 2023

Aquest mes de juliol, durant tres caps de setmana, s’han realitzat els cursos d’Estiu. Han estat dedicats al Katsugen undo, al Yuki i a l’Osei.

Aquests cursos, com els cursos d’Hivern que es realitzen al desembre, són oberts a qualsevol persona interessada en el Seitai.

 

FINAL DE CURS DE L’ACADÈMIA SEITAI I FESTA DEL TANABATA L’1 DE JULIOL

El dissabte 1 de Juliol, es va celebrar  la sessió de final de curs de l’Acadèmia SEITAI i la celebració del Tanabata. Aquesta sessió va ser guiada per la seva co-fundadora, Francesca Garrido, que ens va exposar els orígens de l’Academia SEITAI Barcelona.
Després de la sessió es va fer un dinar de germanor.
 

TROBADA COMMEMORATIVA 31 DE MARÇ 2023

El divendres 31 de març es va fer una trobada commemorativa com acte d’homenatge pel centenari dels inicis en el yuki de Noguchi i per l’aniversari de naixement de Katsumi. Aquest acte es realitzà al dojo de la Fundació de forma presencial i online al mateix temps.

“El lenguaje del Seitai” és una gravació d’una classe del Katsumi Mamine, que es va oferir en la Trobada Commemorativa i que podeu veure clicant sobre la imatge o entrant al canal de You Tube de la Fundació.

Podeu veure la gravació de tot l’acte des d’aquest enllaç.

PODEU VEURE EL DOCUMENTAL
“SEITAI: Observar la vida, comprendre-la i recuperar la vitalitat”

Ja hem tingut més de 24.000 visualitzacions. Us recomanem que no us el perdeu. El podeu trobar, al nostre Canal Youtube, en tres idiomes: català, castellà i anglès.

Teaser SEITAI d’Igor Cortadellas

NOVA SEU DE LA FUNDACIÓ SEITAI BARCELONA

Disposem d’una nova seu de la Fundació SEITAI Barcelona on també s’hi realitzen les activitats de l’Acadèmia SEITAI. L’espai gaudeix d’unes condicions adequades a les necessitats i exigències de la nostra activitat.


Carrer de Plató, 6, 1er-6a. 08021 Barcelona

PUBLICACIONS DE KATSUMI MAMINE

Pots veure i adquirir tots els llibres disponibles de Katsumi Mamine en aquest apartat.

També pots trobar els següents títols amb format e-book:

 -seitai, una nueva comprensión de la naturaleza humana

-la osei y la CVP ósea

-la osei y la CVP muscular

S’està realitzant la tasca de digitalització de la resta de llibres. Us anirem informant a mesura que estiguin disponibles.

 

HOMENATGE A KATSUMI MAMINE MIWA (1944-2020)

 

Et convidem a veure l’esdeveniment per commemorar el primer aniversari de la mort del nostre estimat Katsumi Mamine Miwa, des d’aquest enllaç.